Europapokalkonkurransen for harehunder i Bayern i Tyskland.

Av: Tom Wenger

Europapokalen2014-1-w

De norske prestasjonene i årets Europapokalkonkurranse, som ble avviklet 20. september, ble i år svakere en det vi har vært vant til de siste årene. Trønderhundene Dunker DCH Gåvålias Kora til Hans Christian Pedersen kom på 11. plass med 53 poeng og fikk ikke premie, JCH Hygen Frøya til Fredrik Havdal kom på 14. plass med 29 poeng og fikk heller ikke premie. Den suveren vinneren ble i år den Italienske støveren Sony tilhørende Gianfranko Biordi fra San Marino med 131 poeng, 1. premie og CACIT. Det deltok i alt 14 hunder, hvorav 7 ble premiert, med denne fordelingen: en 1 premie, tre andre premier og tre tredje premier.

Svenskene i toppen

Det var nok et veldig vanskelig føre under årets konkurranse. Gradestokken viste helt opp mot 20 grader og det hadde ikke kommet nedbør av betydning på lang tid. Den Italienske støveren visste allikevel å takle føret, og ble suverent best. På andreplass kom hamilton til Ernst Bjureflo, luzernstøver til Leo Duchen ble nr. tre (som i fjor), finskestøveren til Tiia Hanno Räsäner ble nr. fire og dreveren til Bo Eriksson ble nr. fem. Sverige fikk dermed premiert begge sine hunder og ble den beste nasjonen. De norske hundene hadde begge los men losene ble for korte, og losdyret ikke sett. De fikk imidlertid mange egenskapspoeng.

Europeiske jakttradisjoner i Europapokalen

Jakt med drivende hunder har lange tradisjoner i Europa, og kan spores tilbake til lenge før vi fikk jakthunder her til lands. I 1993 ble den første Europapokal konkurransen avholdt i Italia, og har siden pågått hvert år. Den harde kjerne er Finland, Sverige, Norge, Sveits, Østerrike, Italia, San Marino og Tyskland. Kroatia, Belgia, Slovenia og Spania deltar også fra tid til annen. Hvert land deltar med sine hunderaser og hensikten er at landene skal konkurrere med sine raser. Dette er nok den beste måten å samle flest mulig av de europeiske jakthundene på.

Jaktprøvereglene

Jaktprøvereglene i konkurransen ble i utgangspunktet laget på grunnlag av de Sveitsiske reglene. En egen komité følger opp reglene og kommer med revisjoner når dette behøves. Regelverket nærmer seg de nordiske. Mange mener nok at reglene ikke er krevende nok, men de som har prøvd seg i de Sveitsiske og Østeriske alpene forstår fort hvorfor de er som de er i forhold til prøvetiden. Prøvetiden er fra kl.8.00 til kl.12.00. Maksimal lostid er 60 minutter, som må oppnås innen 120 minutter fra uttak. Tap på over 30 min regnes som dødtap. Egenskaper som søk, arbeid på fot, mål, løshet og sporforfølging er i prinsippet som i Norden. Det tildeles også poeng for eksteriør, men dette slår veldig lite ut.

Et flott arrangement i Tyskland

For første gang arrangerte Tyskland konkurransen, og her var ingen ting overlatt til tilfeldighetene. Husrom og gjestfrihet sto i høysetet og klokken ble fulgt til punkt og prikke. Dommermøtene var en fryd, med gjennomgang av regler for de internasjonale og nasjonale dommerne. Alt ble gjennomgått på engelsk og tysk. Stein Wahlstrøm og undertegnede deltok som dommere fra Norge. Arrangørene hadde lagt ned et enormt arbeid for at arrangementet skulle bli vellykket, og det ble det. Under framvisningen av hundene og spilling av nasjonalsangene, ble hver hund behørig presentert. Burkhard Seibel som er formann i den Tyske Kennel Klubb, dommer og med særinteresse for drivende hunder introduserte hver enkelt rase og fortalte om hundens egenskaper og anatomi. Alt uten manus og jukselapp, det var enormt imponerende å høre på. Det må også rettes en stor takk til Johannes Hölzel som var til enorm hjelp i forbindelse med bestilling av husrom, påmelding og alt annet.

Fredrik “bare” 13 år

Fredrik Havdal står som eier av hygenhunden Frøya. Det var også han som førte hunden inn på slottsplassen i det ærverdige slottet fra 1600-tallet. Anført av jenter i bunad med det norske flagget og til hornmusikk fra det lokale jaktblåsekoret. Fredrik ble selvfølgelig behørig omtalt som den yngste deltager gjennom årene arrangementet har pågått.

Europapokalen2014-w

Det årlige FCI møtet

I forbindelse med arrangementet holdes hvert år et møte der hvert land har en representant. Komiteens hovedoppgave er å sørge for rekkefølgen på arrangementet, samt fastsette reglene. Det er også en gjennomgang av alle sirkulærene som FCI har sendt ut til hvert land. Disse sirkulærene går ut på hva hvert land skal gjøre med reglene internasjonalt. Curt Christer Gustavsson fra Sverige har ledet dette arrangementet og møtet helt siden oppstarten i 1993. I år møtte også lederen for gruppe 6 i FCI (Bulgaria) og holdt en orientering om CACIT-reglene. Alle landene har nå oversatt jaktprøvereglene til Engelsk, slik at de kan leses av alle medlemslandene i FCI.

I Europa generelt stiger motstanden mot jakt med hund. Alle landene er veldig opptatt av å videreføre denne årelange tradisjonen og det jobbes intenst med å få dette inn under kulturarven. Dette vil nok bli en veldig viktig oppgave i årene framover. Fra Finland deltok Kaj Væsterbäck. Göran Johansson fra Sverige måtte melde frafall pga. sykdom. Tom Wenger deltok fra Norge. Arrangementet skal i 2015 avholdes i San Marino og Kroatia i 2016.