Europapokalkonkurransen for harehunder i Bayern i Tyskland.

Av: Tom Wenger

Europapokalen2014-1-w

De norske prestasjonene i årets Europapokalkonkurranse, som ble avviklet 20. september, ble i år svakere en det vi har vært vant til de siste årene. Trønderhundene Dunker DCH Gåvålias Kora til Hans Christian Pedersen kom på 11. plass med 53 poeng og fikk ikke premie, JCH Hygen Frøya til Fredrik Havdal kom på 14. plass med 29 poeng og fikk heller ikke premie. Den suveren vinneren ble i år den Italienske støveren Sony tilhørende Gianfranko Biordi fra San Marino med 131 poeng, 1. premie og CACIT. Det deltok i alt 14 hunder, hvorav 7 ble premiert, med denne fordelingen: en 1 premie, tre andre premier og tre tredje premier.

Svenskene i toppen

Det var nok et veldig vanskelig føre under årets konkurranse. Gradestokken viste helt opp mot 20 grader og det hadde ikke kommet nedbør av betydning på lang tid. Den Italienske støveren visste allikevel å takle føret, og ble suverent best. På andreplass kom hamilton til Ernst Bjureflo, luzernstøver til Leo Duchen ble nr. tre (som i fjor), finskestøveren til Tiia Hanno Räsäner ble nr. fire og dreveren til Bo Eriksson ble nr. fem. Sverige fikk dermed premiert begge sine hunder og ble den beste nasjonen. De norske hundene hadde begge los men losene ble for korte, og losdyret ikke sett. De fikk imidlertid mange egenskapspoeng.

Europeiske jakttradisjoner i Europapokalen

Jakt med drivende hunder har lange tradisjoner i Europa, og kan spores tilbake til lenge før vi fikk jakthunder her til lands. I 1993 ble den første Europapokal konkurransen avholdt i Italia, og har siden pågått hvert år. Den harde kjerne er Finland, Sverige, Norge, Sveits, Østerrike, Italia, San Marino og Tyskland. Kroatia, Belgia, Slovenia og Spania deltar også fra tid til annen. Hvert land deltar med sine hunderaser og hensikten er at landene skal konkurrere med sine raser. Dette er nok den beste måten å samle flest mulig av de europeiske jakthundene på.

Jaktprøvereglene

Jaktprøvereglene i konkurransen ble i utgangspunktet laget på grunnlag av de Sveitsiske reglene. En egen komité følger opp reglene og kommer med revisjoner når dette behøves. Regelverket nærmer seg de nordiske. Mange mener nok at reglene ikke er krevende nok, men de som har prøvd seg i de Sveitsiske og Østeriske alpene forstår fort hvorfor de er som de er i forhold til prøvetiden. Prøvetiden er fra kl.8.00 til kl.12.00. Maksimal lostid er 60 minutter, som må oppnås innen 120 minutter fra uttak. Tap på over 30 min regnes som dødtap. Egenskaper som søk, arbeid på fot, mål, løshet og sporforfølging er i prinsippet som i Norden. Det tildeles også poeng for eksteriør, men dette slår veldig lite ut.

Et flott arrangement i Tyskland

For første gang arrangerte Tyskland konkurransen, og her var ingen ting overlatt til tilfeldighetene. Husrom og gjestfrihet sto i høysetet og klokken ble fulgt til punkt og prikke. Dommermøtene var en fryd, med gjennomgang av regler for de internasjonale og nasjonale dommerne. Alt ble gjennomgått på engelsk og tysk. Stein Wahlstrøm og undertegnede deltok som dommere fra Norge. Arrangørene hadde lagt ned et enormt arbeid for at arrangementet skulle bli vellykket, og det ble det. Under framvisningen av hundene og spilling av nasjonalsangene, ble hver hund behørig presentert. Burkhard Seibel som er formann i den Tyske Kennel Klubb, dommer og med særinteresse for drivende hunder introduserte hver enkelt rase og fortalte om hundens egenskaper og anatomi. Alt uten manus og jukselapp, det var enormt imponerende å høre på. Det må også rettes en stor takk til Johannes Hölzel som var til enorm hjelp i forbindelse med bestilling av husrom, påmelding og alt annet.

Fredrik “bare” 13 år

Fredrik Havdal står som eier av hygenhunden Frøya. Det var også han som førte hunden inn på slottsplassen i det ærverdige slottet fra 1600-tallet. Anført av jenter i bunad med det norske flagget og til hornmusikk fra det lokale jaktblåsekoret. Fredrik ble selvfølgelig behørig omtalt som den yngste deltager gjennom årene arrangementet har pågått.

Europapokalen2014-w

Det årlige FCI møtet

I forbindelse med arrangementet holdes hvert år et møte der hvert land har en representant. Komiteens hovedoppgave er å sørge for rekkefølgen på arrangementet, samt fastsette reglene. Det er også en gjennomgang av alle sirkulærene som FCI har sendt ut til hvert land. Disse sirkulærene går ut på hva hvert land skal gjøre med reglene internasjonalt. Curt Christer Gustavsson fra Sverige har ledet dette arrangementet og møtet helt siden oppstarten i 1993. I år møtte også lederen for gruppe 6 i FCI (Bulgaria) og holdt en orientering om CACIT-reglene. Alle landene har nå oversatt jaktprøvereglene til Engelsk, slik at de kan leses av alle medlemslandene i FCI.

I Europa generelt stiger motstanden mot jakt med hund. Alle landene er veldig opptatt av å videreføre denne årelange tradisjonen og det jobbes intenst med å få dette inn under kulturarven. Dette vil nok bli en veldig viktig oppgave i årene framover. Fra Finland deltok Kaj Væsterbäck. Göran Johansson fra Sverige måtte melde frafall pga. sykdom. Tom Wenger deltok fra Norge. Arrangementet skal i 2015 avholdes i San Marino og Kroatia i 2016.

Dunkeren Uno til Helge Stikbakke og haldenstøveren Emil til Torgeir Sandnæs gjorde sine saker svært bra i bratthenga i Østerrike med henholdsvis 2. og 4. plass. Her er reiseleder Tom Wengers rapport fra turen:

Reisen gikk etter planen og vi ankom de østerrikske alper 8 timer etter at vi reiste fra Norge. Betjeningen møtte oss på trappa og mottagelsen var enorm. På fredag begynte møte mellom FCI landene kl.10.00 – 16.00. Knut Jellum var som tidligere Norges representant på denne samlingen. Dommermøte begynte kl.16.00 og det var godt forberedt. Kl.18.00 ble det presentasjon av hunder/dommer/kjentmenn og terreng. Kvelden ble avsluttet med taler og masse god mat fra middags bufe.

EM-delegasonen 2012. Fv Helge Stikkbakke med Uno, lagleder Tom Wenger,

FCI-representant Knut Jellum og Torgeir Sandnæs med Emil.

 

Neste dag startet dagen kl.06.00 med slipp kl.8.00. Det ble etter kort tid klart at de norske hundene Haldenstøver Emil og Dunker Uno gjorde det bra. Melding etter 1 time lød på at Uno tok den første haren etter 25 min.. Det viste seg også at Uno haltet veldig på det ene frambeinet. Han tok allikevel ut ny hare etter kort tid. I mellomtiden kom det melding om at Emil hadde tatt ut etter 40 min og jaget en hare som gikk mye ut av hørehold. Noe som medførte at reiselederen nok var mer nervøs, der han dømte en Rødstrihåret Brakke fra Østerrike. Tilbake på hotellet så ble det raskt bekreftet at dette ville stå mellom Norge og Sverige.

Jeg fryktet at de norske hundene ikke ville få full tid pga at all los må høres. Kl 16.00 begynte dommermøte og dessverre fikk jeg rett i mine antagelser. Uno fikk 47 min og Emil 52 min, det var vel Emil som muligens mistet mest. Vanskelig å si. Det ble Beagle fra Sverige som vant med 126 poeng. Uno ble nr 2 med 121 poeng, Svensk Hamilton nr 3 med 120 (denne mistet også mye lostid), Emil ble nr 4 med 119 poeng. De Norske hundene fikk nesten full pott med egenskapspoeng.

 

Unos sterke 2. plass fikk eier Helge Stikkbakke til å slippe jubelen løs. 

 

Det er vanskelig i et land som er så bratt at Totenåsen virker helt flat, men det er likt for all. De nordiske hundene er sterke, de klarer derfor 5 timer i dette meget tøffe terrenget. Den finske beaglen fikk 37 min og 3 premie. Finskestøveren fikk ikke ut hare.

Den østerrikske kjentmannen ble så imponert over Haldenstøver Emil at vi ble bedt på jakt neste dag. Det ble for varmt den neste dagen, men Emil fikk ut en hare og hadde 15 min. los på den før den forsvant til topps.

Emil imponerte østerrikske jegere

Mandag gikk turen hjem, noe som også gikk tilnærmet perfekt. En fin tur som jeg håper ga hundeførerne minnerike opplevelser.

EM I SELBU 

Lav septembersol prydet et høstfarget Selbu da dagen for åpningsseremonien av Europa­pokalen 2011 opprant. Når selv værgudene spilte på lag med Trøndelag Harehund­klubbs dyktige og vel forberedte stab, så ble dette suksess på alle områder.

– Det här var ett mycket bra arrangemang – kan hända det bäste jag varit med om!, var den svenske prøvelederen, Curt-Christer Gustafssons kommentar da det hele var over, og han har vært med på de fleste Europacup-prøvene. Med andre ord; Trøndelag Harehundklubb fikk vist våre europeiske gjester et Norge på sitt beste!

 

  

  

  

  

 

 

 

Feststemte representanter fra THK: Fra v. Siri Løvberg, leder i THK Dag Rune Løvberg, Mona Arnevik, Kirsten Skånøy, Hans Chr. Pedersen og Monica Olsson

 

 

    

 

 

 

 

  

  

  

  

 

 

Europeisk forbrødring i de trønderske skoger. Fra venstre: dommer Gino Tacca, FCI-representant Bruno Mugnanini, begge fra Italia og dommer Sigmund Dehlin fra arrangørklubben.

 

 

 

 

Det norske laget besto av tre hunder, én representant fra hver av de tre norske rasene: Dunker BS Ma-Rita til Birger Steen og Tore Hellingsrud, Hygenhund SE King til Roy Dramstad og Haldenstøver Charlie til Rune Strøm. En sveitsisk hund var imidlertid den som trakk det lengste strået om seieren, nemlig Luzernestøveren  Eika von Weishorn til Walter Jäger. Men Dunker BS Ma-Rita til Steen og Hellingsrud og Hygen SE King til Dramstad hevdet seg svært godt, og ble henholds­vis nr. 2 og 3. De jaget full tid (60 min.), og fikk høyere egenskapspoeng enn vinneren. Det som imidlertid avgjorde det hele til sveitserens fordel, var poeng for tidligere oppnådde utstillingsresultater.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

BS Ma-Rita og Birger Steen på podiet etter en solid andre plass.

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste for EM støver 2009

Europapokalkonkurransen 9.-10. Jan. 2004 i Cognac i Frankrike

 

Dette arrangementet gikk i Cognac-området vel 10 mil nordøst for Bordeaux i Frankrike 9. og 10. januar. Prøven foregikk på flate vinmarkene med en uendelighet av vinranker alle steder. Første dagen øste regnet ned, men andre dagen var det skyet oppholdsvær. Defilering og avslutningsmiddag med premieutdeling var gedigent, mens det jaktlige med hundene aldri kom i sentrum slik vi er vant til. Arrangementet ble skjemmet av en del organisasjonsmessig rot. De norske dommerne og hundeeiere hadde problemer med rom og måltider som var bestilt på forhånd.

Det deltok 17 hunder fra de Finland, Sverige, Norge, Sveits, Tyskland, Østerrike, San Marino og Spania. Norge stilte med 2 hunder, dunker Samson til Morten Gaathaug og hygenhund Prins til Per Magne Rønning som ble ført av Bjørn Roald. Norske dommere var Per Olav Bergli, Finn Th. Amundsen og Knut H. Jellum.

Samson sto for en av de beste jaktprestasjonene ved å jage uten tap dobbelt så lenge som nødvendig, men hadde problemer med koblingen. Den sveitsiske dommer karakteriserte Samsons los som en «superleistung» (superprestasjon). Prins fikk dessverre ingen ting til.

 

Morten og Samson

 

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

Europapokalkonkurransen 7. Desember 2002 i Vasa i Finland

 

Haldenstøver X-19355/95 Mjøsheimens Føxy
Eier: Johs og Tor Tharaldsrud

 

Klikk på dokumentet under for resultatliste

Europapokalkonkurransen i Colli del Tronto, Italia

15. desember 2001

 

 

 

 

 

 

Vinneren av europapokalkonkurransen 2001 Hamiltonstøver Tessy til Bengt Johansson, Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette er et bilde fra defileringen i Colli del Tronto. Fra høyre Jan Havdal med dunker Klang, formann i Norske Harehundklubbers Forbund Alf Walseth,
Per Kirkerød med haldenstøver Lofine og formann i den italienske støverklubben Carlo Bosio.

 

 

 

 

 

 

 

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

Europamesterskapet for harehunder på Lillehammer


21. oktober 2000

 

 

 

 

 

Vinner av soloklassen dunker Mira til Ansgar Vatland. Bak står formannen i Norsk Kennelklubb Eivind Mjærum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinneren av koppel-klassen, italienerne Cadello Enzo og Vagnoni Corrado med hundene Fiume og Cicca av den italienske rase Segugio Italiana a pelo Rasso.
Det var første gang noe koppel jaget til første premie i et slikt mesterskap

 

 

 

 

 

Klikk på dokumentet under for å se resultater for EM 2000